V prešovskom regióne očakávajú výrazne nižšiu úrodu zemiakov

14.09.2010 Prešov

Prešov 14. septembra (TASR) – Pestovatelia zemiakov v prešovskom regióne očakávajú oproti predchádzajúcim rokom výrazne nižšiu úrodu zemiakov.
Nižšie výnosy sú podľa vyjadrenia súkromne hospodáriaceho roľníka Jána Komára z Prešova dôsledkom nepriaznivého daždivého počasia počas vegetačného obdobia. Pripustil, že tento stav môže viesť aj k zvýšeniu cien zemiakov, ktoré sú určené na uskladnenie.
\"Máme vybratých len nejakých 20 hektárov, tam to bolo veľmi slabé. To znamená 15-20 ton z jedného hektára, pričom bežne dosahujeme dlhodobo ako priemer nad 30 ton, \" uviedol pre TASR Komár. Veľa však závisí aj od lokality, kde majú zemiaky vysadené, preto nevylučuje, že tie výnosy môžu byť rôzne.
Komár konštatoval, že hlavnou príčinou slabšej úrody je predovšetkým daždivé počasie a povodne, ktoré v tomto roku zasiahli región. Z vlastných meraní, ktoré realizovali, vyplýva, že od 1. marca doteraz tu spadlo 644 milimetrov zrážok, čo vraj za normálnych okolností predstavuje asi ročnú hodnotu. Jarné dažde v prvom rade spôsobili, že všetky zemiaky nemohli zasadiť v príslušnom agrotechnickom termíne.
\"Sadili sme asi šesť dní na prelome apríla a mája, keď sa dalo, lebo zemiaky sa nedajú sadiť, keď je vlhká pôda. Následne 4. mája začalo pršať a nemohli sme sa dostať do poľa až niekedy v polovici júna, to je šesť týždňov sklz, \" uviedol Komár. Zemiaky podobne ako v predchádzajúcich rokoch zasadili zhruba na 200 hektároch (ha), v agrotechnickom termíne sa im však podarilo zasadiť len 60 ha a zvyšok bol už s veľkým oneskorením.
Následkom povodní, ktoré zasiahli región začiatkom júna, zo spomínaných 60 ha približne 10 ha v katastri obce Petrovany úplne zmyla voda vyliatej rieky Torysa a asi na 40 ha zostali zemiaky v podmočenej pôde, čo malo veľmi nepriaznivý vplyv na ich rast.
Komár vzhľadom na tieto skutočnosti očakáva nižšiu úrodu, ku kvalite zemiakov sa však zatiaľ s určitosťou nevedel vyjadriť. Tie, ktoré sa im podarilo zatiaľ vybrať na skorý konzum, boli v poriadku.
\"Obávam sa, či tam nevyskočí aj problém s nejakou dlhodobou skladovateľnosťou, pretože predsa tie zemiaky my sme sa snažili ošetrovať proti plesni zemiakovej ako sa dalo v termínoch, aj by som povedal, že na 80 % sa nám to podarilo, ale sú rôzne pôdne infekcie, ktoré môžu spôsobiť v skladoch zahnívanie, \" konštatoval Komár.
Problémy môžu byť aj so zberom úrody, nakoľko pôda je momentálne mokrá, čo znemožňuje vyorávanie zemiakov. V prípade, že bude dobré počasie, denne vedia pozbierať úrodu z ôsmich hektárov. Súčasné ceny skorých zemiakov sú podľa neho stále vysoké aj vzhľadom na to, že sa kvôli počasiu nezberá úroda ani v Poľsku, Rakúsku a Nemecku a trh je nenasýtený.
 

Vyberte región

mark